« Terug naar alle blogberichten

Zeearenden niet meer op nest!

16:55 - 26 april 2014 | 32 reactie(s)

Slecht nieuws voor alle zeearendvolgers: de zeearenden vliegen nog wel rond hun nest, maar broeden niet meer.

Donderdag 24 april, ’s avonds rond 19.00 uur was er een stevige regen- en onweersbui in de buurt van het nest. Op dat moment viel ook de webcam uit en is er geen beeld meer ontvangen.

Vrijwilliger Lammert van den Burg was zoals gebruikelijk gisteren de hele dag bij de keet met zicht op het nest. En hij heeft ook gisteravond de vogels op en rond het nest gezien. Maar sinds vanochtend vliegen ze nog wel in de buurt, maar zitten ze niet meer op hun ei.

Boswachter Egbert van Wijhe: “De oorzaak is niet bekend en we gaan ook de camera niet repareren of in de boom klimmen om in het nest te kijken of er nog een ei ligt. We blijven voorlopig uit de buurt om de zeearenden hun rust te gunnen. Belangrijkste is dat de vogels zich hier in het Roggebotzand op hun gemak voelen en hopelijk volgend jaar een nieuwe broedpoging wagen.”

Reacties: 32

 1. wessel zegt:

  echt zielig voor hun !!!!

 2. johnw8 zegt:

  Jammer hoor…

  Ik ben zelf ook een fervent roofvogel en zeearend-spotter, en hier in Dordrecht hebben we er ook twee (Biesbosch-gebied): Mannetje en een vrouwtje

  Al ruim een half jaar heb ik ze niet kunnen filmen (amateur-cam). Maar verleden week tijdens mijn rondje rennen (ongeveer 18km), gelukkig weer eentje tijdens zijn zweefvlucht gespot en gefilmd.

  Deze zomer zou het mooi zijn als ze gaan nestelen.
  Wat mij betreft hoeven ze daar GEEN cam bij te hangen, het gebied wat eromheen is wordt al genoeg verstoord door dagjesmensen die menen het beste voor te hebben met de natuur.
  Door inundatie (Nieuwe Merwede) is een en ander gelukkig geïsoleerd, echter als mensen weten waar de cam hangt, gaan ze er mischien dichtbij met -motor-boten etc. en mislukt de leg en/of worden ze verjaagd

 3. Claudy zegt:

  AAAAAAAAAAAAAAhhhhhhhh Wat zielig en jammer dat ze niet meer broeden!!Zou dat nou echt door die boommarter komen???Ik vind het echt verschrikkelijk jammer want ik keek altijd volg de zeearend hopelijk doet hij volgend jaar weer een nieuwe broedpoging!En hopelijk komen er dan wel jonge zeearenden!! Willen jullie de webcam weer ophangen???Ik was zo gehecht aan mijn vriendjes!!
  Ik had ze zelfs namen gegeven Lady en Boyno please hangen jullie de webcam weer op???

 4. Ben Dielissen zegt:

  Na mijn verhaaltje, nu pas het stuk van Martijn de Jonge gelezen op surfbirds (zie de link die Liesbeth in haar reactie van 28/4 heeft toegevoegd). Had ik eerder moeten doen (dat lezen van Martijn z’n bevindingen), ik vrees dat-ie gelijk heeft!

 5. Ben Dielissen zegt:

  Een broedsel kan natuurlijk altijd mislukken, “mijn” Turkse Tortels kunnen daarvan meepraten, maar dat weet ik alleen en in het geval van de Zeearend is zoiets meteen “wereldnieuws”…
  Iedereen kan allerlei reden bedenken en ik doe daar bescheiden aan mee, zonder de beschuldigende vinger te wijzen naar het SSB of een Boommarter…
  Feit is dat er lange tijd een hoop onrust is geweest in dit productiebos. Het hele bos is uitgedund en door de mangel gegaan. Dit moet invloed hebben gehad op alles wat in dat bos leeft, zo kan ik me voorstellen dat de verblijfplaatsen van bijvoorbeeld marters hierdoor verstoord werden en het zou best kunnen dat er toename van deze dieren is geweest in het gedeelte van het bos wat nog het meest met rust gelaten werd… het afgesloten gebied rondom de horst.
  Verder hadden we dit jaar een extreem zachte winter achter de rug gevolgd door een warm voorjaar, je zou verwachten dat de arenden dan ook vroeger zouden starten met baltsen en broeden… niets was minder waar. Ik vond dat de arenden dit voorjaar juist minder honkvast waren en vergeleken met de vorige keren, relatief laat startte met baltsen en nestbouw (verbeteren van het oude nest).
  Het warme weer, de bliksem inslag, de camera… tja… je kan van alles bedenken maar mogelijk waren de eieren, het ei, onbevrucht of kapot… die marter zal het geroken hebben en dan ga je er op af, al helemaal als het nest verlaten is. Nogmaals het blijft gissen natuurlijk.
  Volgend jaar hoop ik net als iedereen dat de vogels er weer voor gaan, echter eerst maar eens afwachten of beide vogels het gebied trouw blijven en opnieuw het nest zullen gebruiken.

  Lammert, jij bent er zo’n beetje dag en nacht mee bezig geweest,

  Be(n)dankt!

 6. Liesbeth zegt:

  Gebral, noem het zoals je wilt, maar durf kritisch te zijn en vooral kritisch te kijken. De alleswetende mens, die weet wat goed is voor de natuur en hoe het hoort. De mens mag zich wel bescheidend op gaan stellen. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het er rond het nest van de Zeearend aan toe gaat. Of gaan we nu alles wereldkundig maken, dassenburcht, bosuil, broedwand IJsvogel……Martijn de Jonge heeft het mooi weergegeven.
  http://www.surfbirds.com/birdingmail/Mail/EBNNL/1592991?year=2014

 7. caatje kaan zegt:

  Ach, wat erg. ik ben een paar dagen afwezig geweest dus ik was erg benieuwd hoe het ging met het stel. Mijn hart doet pijn. Wat is het leven toch kwetsbaar.

 8. Marco zegt:

  Het klinkt nogal voorbarig om de mens gelijk de schuld te geven van het mislukken van het broedsel. Als de zeearenden merken dat het ei niet levensvatbaar is steken ze er ook geen energie meer in en verlaten ze het nest. Dit scenario komt zeer vaak voor in de natuur en lijkt meer waarschijnlijk dan het gebral dat ik hieronder heb gelezen.

 9. Staatsbosbeheer zegt:

  @els zie bericht van boswachter Egbert van Wijhe van vanochtend http://www.volgdezeearend.nl/boommarter-verjaagd-uit-zeearendnest/

 10. Liesbeth zegt:

  Staatsbosbeheer heeft een attractie gemaakt van de Zeearenden door de locatie wereldkundig te maken en zelfs bordjes te plaatsen “Zeearend”. Staatsbosbeheer heeft zichzelf hierdoor op de voorgrond willen plaatsen en op de tweede plaatst de bezoeker. Als laatste hierin de Zeearend. Het publiek is in deze belangrijker. Bomen zijn gesnoeid, zodat de aanvliegroute en de Zeearend nog beter te volgen zijn. Staatsbosbeheer noemt die snoei beter voor de Zeearend, terwijl deze al met succes hadden gebroed. Laten we hopen dat dit koppel de rust weer vind en het publiek, maar zeker ook de natuurliefhebber ze deze rust gunt en met rust laat.

 11. Els zegt:

  Wat vreselijk jammer dat het niet gelukt is. Volgend jaar beter. Ik heb genoten tot zover. Maar hoe kan het dat ze hun nest zomaar verlaten.

 12. staatsbosbeheer zegt:

  @niels dit bordje staat er om mensen direct naar de keet te leiden, voorkomt dat ze zelf dwars door bos gaan struinen op zoek naar nest. Vanaf keet kun je met kijker nest zien en verstoor je het niet.

 13. Niels zegt:

  2014-04-27 11:17:34”Zeearenden rust gunnen” ???

  Waarom word hier dan een attractie van gemaakt? Zoveel media aandacht, webcam ophangen en zelfs een bordje neerzetten die de weg wijst.

  http://waarneming.nl/foto/view/6399963

  En dit dan als resultaat. Erg jammer.

 14. Staatsbosbeheer zegt:

  @stijn Antwoord van boswachter Egbert van Wijhe: “Ik sluit niks uit, maar de kans dat ze opnieuw gaan broeden is heel erg klein. Het is al laat in het seizoen.”

 15. Staatsbosbeheer zegt:

  @flora compliment geven we door aan Lammert, andere vrijwilligers en boswachters, voor wat betreft ‘het waarom’: zie logboekbericht over boommarter http://www.volgdezeearend.nl/boommarter-verjaagd-uit-zeearendnest/

 16. Flora zegt:

  Heel teleurstellend dat dit legsel is mislukt, ben toch wel nieuwsgierig van het waarom (misschien toch de onrust er omheen?). We gaan de rest van Roggebodzand ontdekken gebruikmakend van de mooie wandelpaden, we zullen een bezoek aan het nest waar je altijd terecht kon met vragen over de Arenden plus altijd een gezellige babbel erbij erg missen.
  Vrijwilligers, boswachters en mensen van Staatsbosbeheer die zich zo hebben ingezet om ons te laten meegenieten, heel veel dank en hopelijk tot volgend jaar.
  Groeten uit Lelystad

 17. stijn zegt:

  is er kans dat ze nog gaan broeden?

 18. Staatsbosbeheer zegt:

  @trees: begin volgende week meer over Lammert zijn bevindingen.

 19. Trees zegt:

  wat jammer, maar helaas het is niet anders. Als ik eens om het hoekje kwam kijken heb ik erg genoten. Was benieuwd wanneer het Ei ( eitjes ) zou uitkomen. Misschien lezen we nog Lammert zijn bevindingen. Bedankt voor alle moeite en dat dit mogelijk werd gemaakt

 20. Staatsbosbeheer zegt:

  @een natuurvriendin graag gedaan!

 21. Staatsbosbeheer zegt:

  @puts dat hopen wij ook.

 22. Staatsbosbeheer zegt:

  @Jette … en voor alle zeearendvolgers! Hopelijk tot volgend jaar.

 23. Staatsbosbeheer zegt:

  @jan Graag gedaan!

 24. Staatsbosbeheer zegt:

  @walter We hopen met je mee!

 25. walter debloudts zegt:

  Ben zelf al eens op roggebotzand geweest en volgde dagelijks vanuit België de zeearenden.wat een spijtig voorval met die storm dat de camera uitgevallen is maar erger dat zij het nest verlaten hebben.
  Ik hoop van harte dat de rust terugkeert en dat ze toch nog een poging doen om het nest te bevolken.
  Ik keek er al naar uit om terug te komen wanneer het jong,of zijn er twee klaar watren om uit te vliegen zodat ze goed zichtbaar waren aan de rand van het nest daar men vanaf de keet weinig kon zien van het broeden.
  Hopelijk keren zij terug en dan kunnen we weer volgen met of zonder camera.
  met vriendelijke groeten vanuit België,ik kom reeds drie jaar op Oostvaardersplassen en ben daar toch een gekende gast.
  Walter

 26. Annamaartje zegt:

  Wat een triest bericht vooral voor alle vrijwilligers, boswachters en alle anderen die de prachtige beelden mogelijk hebben gemaakt. Ik hoop dat we volgend jaar weer mogen kijken

 27. jan te giffel zegt:

  jammer maar ondanks alles bedankt voor al het werk en de toch mooie beelden

 28. Gert-Jan zegt:

  Dat lijkt me erg verstandig Egbert!

 29. Jette zegt:

  Oh, wat jammer! En wat vreselijk voor al die vrijwilligers en boswachters en mensen van Staatsbosbeheer die zoveel moeite hebben gedaan om ons te laten meegenieten. Bedankt daarvoor, en hopelijk volgend jaar weer gewoon op het nest!!

 30. puts zegt:

  We hebben genoten van de mooie zeearenden.
  De natuur gaat toch zo zijn eigen gang.
  We hopen dat ze volgend jaar weer komen.
  Gegroet.

 31. Een natuurvriendin zegt:

  Wat jammer, dat het nu afgelopen is met de prachtige vogelgeluiden.
  En met de arend, die regelmatig met zijn prachtige kop
  uit het nest keek, om de omgeving in de gaten te houden.
  Hartelijk dank en hopelijk tot volgend jaar.

 32. Zeer goed nieuws dat jullie geen aktie ondernemen,het is al spijtig genoeg dat de arenden niet meer broeden.het belangrijkste is nu de arenden behouden in het gebied. zegt:

  Gerritbest@home.nl