« Terug naar alle blogberichten

Uit het logboek van Lammert

18:02 - 7 mei 2014 | 4 reactie(s)

Voor het vierde jaar op rij observeerde Lammert de zeearenden in Roggebotzand. Dit deed hij vrijwillig, van ’s morgens tot ’s avonds, zeven dagen in de week. Naast het observeren en het informeren van nieuwsgierige bezoekers en voorbijgangers, hield Lammert ook een logboek bij.

Quotes uit het logboek:

“Vanaf 1 maart 2014 was ik elke ochtend van 8.00 uur tot 11.30 aanwezig en elke middag vanaf 13.00 tot ongeveer 17.00 uur. Soms ging ik er ook ’s avonds nog even heen. Vanuit de keet kon ik alles goed overzien en observeren.”

“Er zijn veel bezoekers, fotografen en vogelaars geweest. 99% van de bezoekers waren positief over het uitzicht op het nest, de mooie omgeving, de keet incluis foto’s en voorlichting.”

“De zeearenden waren vaak te zien en trokken zich niets aan van de toeschouwers en (vracht)auto’s met hout van Staatsbosbeheer. Zelfs het paren op een tak bij het nest ging gewoon door, ze hadden totaal geen schaamte. Ook werden ze vaak gezien op het Vossemeer, IJsselmond of de Melmer. Daar grepen ze grote vissen, paling, reigers, meerkoeten, en hazen en konijnen.”

“Vanaf 29 maart werd er gebroed. Er waren mooie nestwissels en er werd prooi gebracht voor de nestzitter. Dit alles ging goed, totdat op zaterdagmorgen 26 april beide zeearenden het nest verlaten hadden. Ze vlogen nog wel in de nabijheid van het nest of zaten in de nestboom. Ze hadden de neiging om op het nest te gaan zitten, maar iets weerhield hun hiervan.”

“Waarom zijn ze er afgegaan? Is het de onweersbui van woensdag- en donderdagavond? Of is het de boommarter? We weten het niet, niemand weet het. Ik hoop in ieder geval dat ik in het volgende seizoen een betere en mooiere afloop kan melden.”

“Dank aan Egbert van Wijhe en Rob Boer die altijd achter mij stonden, en aan de fotografen en andere bezoekers die ook mijn ogen waren. Samen hebben we het gedaan.”

Reacties: 4

 1. els zegt:

  Bedankt Lambert,

  Zitten de zeearenden nog in de buurt?

  tot volgend jaar

 2. Gert-Jan zegt:

  Bedankt Lammert!
  En laten we hopen dat het volgend jaar weer als vanouds gaat!

  Gr. GJ

 3. Jette zegt:

  Top Lammert. Bedankt. En hopelijk tot volgend jaar.
  Mijn dochter en ik zijn trouwens wel benieuwd of de zeearenden nog rond vliegen. We zien ze nooit meer?

 4. Stefan Esselink zegt:

  Lammert,

  Bedankt voor je inzet dit broedseizoen!
  Het was een mooie en spannende tijd, erg jammer dat het is afgelopen voor dit jaar.

  Volgend jaar beter met de arenden!! En hopelijk meer rust rondom de keet. (afsluiten voor auto’s bijvoorbeeld) 😉

  Nogmaals bedankt jullie! (Jij en je vrouw)

  Gr Stefan