« Terug naar alle blogberichten

Zeearenden trotseren buien, camera uitgevallen!

16:18 - 25 april 2014 | 25 reactie(s)

De zeearenden broeden nu vier weken en trotseren alle buien. Weer of geen weer: ze blijven op het nest en het ei blijft bezet.

Helaas is na de stevige regen- en onweersbui van donderdag 24 april de camera uitgevallen. Vandaag was Jannes, een van de technici, ter plekke. Hij heeft de verbindingen en stroomvoorziening gecheckt. Maar dat lijkt allemaal gewoon te werken. De kans is dus groot dat de storing in de camera zit, maar daar kan hij nu niet bij.

De camera kan nu niet gecheckt of vervangen worden, want we willen de zeearenden uiteraard niet storen tijdens hun broedperiode. Dat betekent dat we moeten afwachten. Als vocht de oorzaak is, start de camera binnenkort weer op. Als de camera getroffen is door bliksem, dan is het wachten tot de jongen uit het ei zijn. En dat kan dus nog wel een paar weken duren.

Gelukkig hebben we nog wel een aantal mooie webbeelden van afgelopen week voor je! En hopelijk krijgen we ondertussen nog wel foto’s toegestuurd van de fotografen die regelmatig in de buurt van het nest zijn.

Reacties: 25

 1. Staatsbosbeheer zegt:

  @Henk: We onderzoeken nog steeds waarom de zeearenden hun nest hebben verlaten. Het blijft gissen naar de precieze oorzaak. Over een paar weken zullen de boswachters het nest gaan bekijken. Hopelijk weten we daarna meer!

 2. Henk Dorgelo zegt:

  Weten jullie inmiddels al een mogelijk oorzaak van het verlaten van het nest? Waren eieren soms niet bevrucht?

 3. martin zegt:

  Sorry, maar ik acht het onwaarschijnlijk dat een
  marter een ei onder een broedende zeearend weg haalt.
  Verstoring door het veranderen van de omgeving,
  zoals het kappen rondom het nest, en allerlei onrust
  door werkzaamheden en door veel bezoekers zijn er
  volgens mij de oorzaak van, dat het nest verlaten is.
  Martin.

  En Tiene, ………Nee voor dit jaar is het broedsel mislukt.
  Waarschijnlijk waren ze dit seizoen al later door de toenemende
  onrust bij het nest.

 4. Tiene van wijngaarden zegt:

  Zou het nest nog een kans van slagen hebben?

 5. Martijn de Jonge zegt:

  Aangezien we in Nederland vooral veel ervarings-deskundigen hebben op het vlak van de zeearenden heb ik ook maar wat met het buitenland gemaild. Want het verhaal van de door Egbert vermoedde boommarter predatie intrigeerde me. Vandaag kreeg ik een reactie uit Sleeswijk Holstein van de universiteit van Kiel. Bernd Juwe Struhl is daar al een jaar of 25 intensief met zeearenden bezig. Hij zei: “Ik ken geen enkel geval van predatie van zeearendnesten door boommarters, ze zijn daar te groot voor. Als de jongen klein zijn blijven de ouders steeds dichtbij waardoor de boomarter wel uit kijkt om dichtbij te komen”. Wel kende hij het geval van een verlaten zeearendnest wat door een boommarter werd gebruikt, zo’n melding kreeg ik ook al uit Polen van Tadeusz Mizera. Deze meldingen lijken het door Egbert en Joke Bijl aangehangen boommarterpredatie-verhaal te laten wankelen. Hetgeen aansluit bij de eerder door onderzoeker Rob Bijlsma gedane uitspraken. Kortom: internationale zeearendexperts achten boommarter predatie van zeearendnest niet erg waarschijnlijk. Moeilijk als er niet direct een aanwijsbare oorzaak in de natuur is.

 6. Hardloper zegt:

  Overigens was er zaterdag een groepje jongens aan het motorcrossen over het pad van de vogel …
  Echter kon ik nergens een telefoonnummer vinden om dit te melden

 7. Sharita zegt:

  Bedankt aan een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt! Ondanks het misgaan ben ik blij dat ik en velen de mogelijkheid hebben (gekregen) om dit op deze manier mee te krijgen.

 8. wilma zegt:

  ik denk dat de zeearend heus niet gelijk het nest zullen verlaten als ze een mens zien?kijk maar eens in amerika bij de adelaars staan mensen voor ze. gewoon onder het nest )foto en te filmen. dus denk dat steenmarter wel eens de oorzaak zou kunnen zijn.(die lust graag eieren).neem aan dat sbb heus wel weten wat ze doen petje af

 9. Staatsbosbeheer zegt:

  @ria60 camera kunnen we voorlopig niet repareren, we blijven uit de buurt van nest om vogels rust te gunnen.

 10. ria60 zegt:

  Heel erg bedankt voor de info .
  Nu maar hopen de boommarter niet meer terug komt en de cam weer werken.

 11. Staatsbosbeheer zegt:

  @jos dank, we geven je compliment door aan Lammert en andere vrijwilligers.

 12. Jos zegt:

  Jammer van de camera. Maar al het commentaar op de vrijwillegers is wat mij betreft ongepast. Deze mensen besteden veel tijd aan het volgen en in kaart brengen van onze natuur. En als ze als eens een fout maken dan is dat zeker niet bewust. Denk dat ze bewuster bezig zijn dan menig volger.
  Ik ben blij met onze vrijwillegers en steun ze met alles wat ze doen en beslissen.
  Ga zo door mannen/vrouwen.

 13. Staatsbosbeheer zegt:

  @Martijn: Gisteravond heeft boswachter Egbert van Wijhe laten weten dat boommarter hoogstwaarschijnlijk oorzaak van verlaten nest was. Zie ook bericht van Klaas hieronder.
  Ik wil ook nog even benadrukken dat bij Staatsbosbeheer het belang van zeearenden altijd voorop staat. Rust van vogels heeft altijd hoogste prioriteit. We hebben in het voortraject ook diverse deskundigen geraadpleegd, ook uit het buitenland. Zo is o.a. Peter Hauff afgelopen winter op bezoek geweest in het Roggebotzand om de plannen te bekijken en de situatie rond de camera te beoordelen. Daarnaast maken we ook dankbaar gebruik van de adviezen van een van onze vrijwilligers: Lammert van den Burg, die nu al een aantal jaren op rij de zeearenden in het Roggebotzand nauwlettend volgt. Samen met de boswachters van het gebied is hij degene die de zeearenden in dit gebied het beste kent een aangeeft wat wel en niet verantwoord is. En daarbij staat, zoals al eerder gezegd, het belang van de zeearenden altijd voorop.
  En ja, we vergissen ons ook wel eens in een datum…

 14. Staatsbosbeheer zegt:

  @klaas: weet je ook of iemand op dat tijdstip foto’s heeft gemaakt?

 15. Klaas zegt:

  Goedenavond
  ,vanavond met Lammert gepost bij het zeearendnest ,omstreeks 19.45 verscheen mannelijke zeearend na eerst in boom voor het nest gezeten te hebben ,ging hij een tak boven het nest zitten en daarna lande hij op het nest in een houding van aanvallen of vluchten. Met half opgetrokken vleugels. En tot onze verbazing , zagen wij een marter langs de boomstam vanuit het nest het hazepad kiezen .zou dat de dader zijn ?? Groetjes klaas

 16. Martijn de jonge zegt:

  Heb inmiddels wat deskundigen om hun mening gevraagd en de conclusie is dat de oorzaak van een verstoord nest altijd moeilijk te achterhalen is. Wel meldde Rob Bijlsma dat een ei 24 uur zonder ouders meer risico’s heeft op embryo-beschadiging door de zon dan door afkoeling. Hij stelt ook dat je bij definitieve mislukking zo snel mogelijk de oorzaak moet achterhalen door nestonderzoek. Wat is er mis gegaan met het ei of de eieren en waardoor.

  Denk wel dat het hier op zijn plaats is te melden dat SBB zowel op site als op borden het publiek informeert op een wijze waar je op zijn minst twijfels over kunt hebben. Over het Roggebotzandpaar werd bij herhaling foute informatie verstrekt, zowel bij de actualiteit als de historie. Gisteren meldde SBB dat de camera op donderdag 23 april was uitgevallen, zelfs de datum correct melden lukt niet. Daarbij werden we eerder opgeroepen geld te doneren om een zeearendbroedpaal te realiseren waar hij met een visarend in time-share zou kunnen gaan wonen. Kosten € 4.000!

  Wat betreft de menselijke activiteit in zijn algemeenheid kun je verschillend denken, volgens de Vogelwet hadden er waarschijnlijk nooit zoveel takken om- en rond de nestboom mogen worden weggezaagd. In het buitenland wordt, indien mogelijk, een rustzone van zeker een halve kilometer rond de zeearendnesten gehandhaafd, de zware trucks met bomen die de afgelopen weken passeerden wekten in dat licht wat verbazing.

  Voorlopig zou je kunnen stellen dat er veel onduidelijk is en dat mogelijk de PR-taken van het zeearendpaar ze wat te veel is geworden. Mislukkingen zijn vaak de oorzaak van een aantal tegelijk optredende factoren, dat zou ook hier goed het geval kunnen zijn. Gelukkig is de zeearend een langlevende soort die ook na een jaartje zonder broedsucces de draad weer kan oppakken. De vraag is of dat weer in het Roggebotzand bij een webcam zal gebeuren.

 17. Staatsbosbeheer zegt:

  @henk de vos: zoals je in het bericht hebt kunnen lezen, blijven we voorlopig uit de buurt van het nest. Rust van zeearenden heeft prioriteit boven achterhalen oorzaak mislukken broedsel.

 18. Staatsbosbeheer zegt:

  @martijn de jonge: monteur heeft alleen stroomvoorziening en internetverbinding gecheckt, staat op zelfde afstand van nest als de keet. Hij is niet in de buurt van de webcam bij het nest geweest. Als je vragen hebt of meer info wilt neem dan even contact op met boswachter Egbert van Wijhe. Ik neem aan dat je zijn telefoonnummer hebt, want ik hoorde van hem dat jullie elkaar al gesproken hebben.

 19. Henk de Vos zegt:

  Dit is geen jong en onervaren zeearendpaar waarbij je soms kunt verwachten dat de vogels het nest verlaten. Het was inmiddels het derde broedseizoen ( ze begonnen wel laat in het voorjaar met broeden)
  De onweersbui op donderdagavond was heftig maar niet extreem. Er zijn de afgelopen jaren veel heftiger buien voorgekomen die geen problemen gaven.
  Het zou goed zijn als er een onderzoek komt naar het mislukken van dit broedsel zodat we komende jaren hiervan leren en misschien wat voorzichtiger worden.
  Martijn , is jou het plotseling verlaten van een nest van zeearenden bekend?

 20. Martijn de jonge zegt:

  De monteur heeft volgens de vrijwilligers 2 zeearenden boven zich zien vliegen, dan hebben de 2 zeearenden hem ook gezien. @puts Staatsbosbeheer heeft geen idee wat er aan de hand is en was, zover ik weet, niet vrijdagavond aanwezig met personeel.

 21. Staatsbosbeheer zegt:

  @puts, @henk de vos, @martijn: was niet het gevolg van bezoek monteur, die is niet in de buurt van de mast met camera geweest. We hebben gebeld met Lammert van den Burg en boswachter Egbert van Wijhe. Volgens hen is reden van verlaten nest niet bekend. Ze gaan ook niet kijken in nest, rust voor zeearenden is het belangrijkst. We maken zo een berichtje van hun verhaal voor logboek.

 22. puts zegt:

  Laten we even op de reactie van Staatsbosbeheer wachten.
  Zij weten echt wat er aan de hand is (als er al wat aan de hand is).

 23. henk de vos zegt:

  Als de vogels werkelijk het nest verlaten hebben en dat is een gevolg van het bezoek van een monteur bij de webcab (vroeg in de avond nota bene) terwijl het gebied altijd zo hermetisch gesloten was, dan heeft Staatbosbeheer een grote fout gemaakt.
  Ik hoop dat het nog meevalt.

 24. puts zegt:

  Laat die zeearenden met rust. Dan maar geen beelden.

 25. Martijn de jonge zegt:

  Als ik het goed begrijp zijn de zeearenden beiden van het nest verdwenen vrijdag vroeg in de avond toen monteur Jannes bezig was de verbindingen en voeding te checken. Terwijl er na het noodweer van donderdagavond tot eind van vrijdagmiddag arenden broedend gezien zijn. Dan wordt het toch spannend wat er in het Roggebotzand aan de hand is.