« Terug naar alle blogberichten

Boommarter verjaagd uit zeearendnest

10:12 - 27 april 2014 | 39 reactie(s)

Boswachter Egbert van Wijhe: “Gisteravond heeft Lammert met nog wat andere mensen gepost bij de keet van waaruit je zicht hebt op het zeearendnest. Rond 19.45 uur verscheen het mannetje: eerst zat hij in een boom voor het nest, toen op een tak boven het nest. En even later landde hij in soort aanvalshouding, met opgetrokken vleugels, op het nest. Direct daarna schoot een boommarter langs de boomstam naar beneden.”

De kans bestaat dat deze boommarter de oorzaak is dat zeearendpaar nest heeft verlaten. Of was het toch het onweer? Of een combinatie van factoren? Beluister interview boswachter Egbert van Wijhe op Omroep Flevoland.

Reacties: 39

 1. Henk de Vos zegt:

  Het resultaat van het nest onderzoek laat nogal op zich wachten. Laat mij raden wat de conclusie van SBB zal zijn: “Er is niets duidelijks meer van te zeggen, waarschijnlijk is de oorzaak: Verstoring door een boommarter””

  Ik bladerde het zomernummer van het blad “Vogels” nr. 3 / 2013 nog eens door en zag daar een artikel over “Zeearenden in de polder”. Er staat onder andere:
  ‘Zeearenden laten zich niet zomaar tot broeden verleiden. Rust is geboden. (boswachter)Van Wijhe sloot daarom veertig hectare rondom de broedboom af. Inmiddels is wel een zichtlijn naar het nest gekapt. “Meer willen we niet, dus geen webcam of andere tierelantijnen”
  Blijkbaar warende PR mensen van SBB toch een andere mening toegedaan dan de boswachter van Roggebotzand.

 2. Liesbeth zegt:

  Wat raar dat de eerste reacties verwijderd zijn van deze site. Te kritisch voor SBB.. . En binnenkort zal SBB een officiële verklaring geven…..Daarvoor zijn ze in het nest geklommen en gaan de foto’s als een trofee over internet. Denk SBB werkelijk dat de Zeearenden nog terugkomen?

 3. Fabio zegt:

  Ik ben het wel eens met @Hardloper, je moet toch ergens normaal kunnen hardlopen, Schandalig!

 4. Staatsbosbeheer zegt:

  @Johan: Zie onderstaande reactie n.a.v. vraag Henk. De zeearenden zijn momenteel nog steeds in de buurt van het nest. Ze worden vaak waargenomenm bover het Roggebotveld en boven het Ketelmeer. Vooral de reigerkolonies trekken nu hun aandacht. Wat betreft de hardlopers in de Oostvaardersplassen: afgelopen zaterdag vond de Zeearend Marathon plaats waar veel mensen op af kwamen. Dat is een marathon die 1 keer per jaar plaatsvindt voor wandelaars, en niet voor hardlopers. Voor meer vragen over de Oostvaardersplassen kun je terecht op het blog van de boswachter.

 5. johan zegt:

  Hulde voor Ben!!!
  En nog steeds is het stil staatsbosbeheer!?
  geen nieuws geen reactie’s? Niks meer over het zeearenden paar?
  Terwijl jullie kunnen heel snel reageren hebben we gezien.
  ik ben echt een natuurliefhebber dus ook dieren, dacht staatsbosbeheer ook…
  ging zaterdagochtend vroeg vanuit amsterdam naar de oostvaaderdersplassen plassen voor een rustige wandeling, ben om 0500 vertrokken vanuit huis en gelukkig maar, toen wij na een top wandeling weer bij de auto kwamen leek het de efteling wel… mensen na ons werden onder de voet gelopen door zogenaamde hardlopers, dit kan toch niet de bedoeling zijn staatsbosbeheer? of word dit vanuit jullie georganiseerd? Zou wel erg stom zijn, hou dat er gewoon omheen en rust op het park zelf………………..

  mvg

  Johan

 6. Marjolijn zegt:

  Spijtig om dit te lezen.
  Een mening geven over wat de oorzaak echt zal zijn, laat ik andere over.
  Wat ik wel even kwijt wil dat:
  Het erg jammer te vinden dat het broeden niet is gelukt (om welke reden dan ook waarin de natuur altijd een grote rol kan spelen)
  Hoop dat hierdoor de Arenden wederom het volgend jaar toch weer terug zullen keren naar deze plek.
  Maar daarbij wel een pluim wil geven naar Staatsbosbeheer vanwege de mogelijkheid die er was gemaakt om op het nest te kunnen kijken en zeker ook aan Lammert waar geen vraag te veel voor is en heerlijk zijn verhaal verteld.

 7. Ben Dielissen zegt:

  Ik heb met belangstelling alle reacties gelezen op het bericht dat de Zeearenden het nest hebben verlaten. Over het algemeen uit men, behalve teleurstelling, ook behoorlijk veel kritiek op de aanpak van het Staatsbosbeheer (m.u.v. vrijwilliger Lammert, die door iedereen volkomen terecht de hemel in wordt geprezen).
  Nadat er even sprake was van hier en daar een té heftige tekst, reageert SBB met een waarschuwing dat deze mail zo nodig van het weblog verwijderd wordt… voor de rest blijft het maar stil. Wanneer reageert SBB eens op de “fatsoenlijke kritiek” van betrokkenen?
  Dat stilzwijgen van SBB verbaast me in hoge mate en stoort me ook, zeker nu ik het bericht van Klaas van der Wal (5/4/2014) onder ogen krijg. Wanneer steekt SBB eens de hand in eigen boezem?

  Die Boommarter zat er ook al het vorig jaar en het jaar ervoor en ook daar weer voor, enz.!!! Bovendien laat een volwassen Zeearend zich door zo’n beest heus niet eventjes van het nest jagen. In chronologische volgorde meldt SBB zelf, dat het nest eerst verlaten wordt en daarna is er die waarneming van een Boommarter op het nest(?) die vervolgens zelf wordt verjaagd door het “mannetje (Zeearend) in aanvalshouding”.

  Feit is dat SBB er wat betreft de rust in het bos, er maanden lang een potje van heeft gemaakt en niet alleen voor de Zeearenden was het een hoop lawaai en gedoe, ook voor de bezoekers! Afgezien van de normale (!) werkzaamheden zoals bomen rooien en het vervoer van al dat hout, heeft men op 300 meter van de horst er ook er een soort van attractie van gemaakt, o.a. door het plaatsen van een webcam (zo’n ding komt niet uit de lucht vallen), het kappen van takken rondom de horst, het plaatsen van een nieuwe keet, “reclameborden aan de wanden van de keet”, bankjes (die, zo zag ik op een avond, ook gebruikt werden om daar te “hangen”en te paffen, maar dit terzijde), informatieborden bij de keet én als je (zelfs voor Lammert ging dat té ver) niet uitkeek, waren er ook tot laat in het seizoen “wegwerkzaamheden” geweest op het moment dat de vogels al lang en breed op het nest aanwezig waren… de hoopjes nieuwe stenen voor het nieuwe eh…pad, liggen als stille getuigen te wachten om alsnog van het pad een brokkelige “snelweg” te maken!

  Of al deze onrust van het SBB nu het broedsel verstoord heeft of niet, feit is wel dat een hoop mensen (van het eerste uur) zich hieraan geërgerd hebben! Persoonlijk vond ik het afscheid (pensioen) van “boswachter Theo” symbool staan voor het gemak waarmee men omging met dit unieke broedpaar, die reed namelijk met een hele karavaan aan auto’s en een soort van paardentram vol genodigden naar de horst! ”

  Is men nu zo naïef bij het SBB, of zo arrogant?
  Ik weet niet hoor, maar uit de reacties van menigeen maak ik op dat er een hoop frustratie bestaat over de handelwijze van het SBB versus de regels en geboden die om de vogels te beschermen aan alle bezoekers van het Roggebotzand zijn opgelegd, door datzelfde SBB!
  Als je als gebruiker op alle fronten beperkt wordt uit oogpunt van natuurbeheer en zelf als gezagdrager in hoge mate alle grenzen overschrijdt, zeg maar gerust je boekje te buiten gaat…dan laat je op een slecht manier zien dat er maar één de “baas in het bos” en dan kan je verwachten dat wanneer het mis gaat, je een hoop kritiek te verduren krijgt, ook in het blog!
  Ik ben tot nu toe echt van mening geweest dat het SBB te goeder trouw is als het om het beschermen van de Zeearenden in het Roggebotzand gaat, maar ik zou het toch bijzonder op prijs stellen als men eens kritisch het eigen handelen onder een vergrootglas legt en voor de verandering ook eens echt reageert op de kritiek die men heeft gekregen van alle betrokkenen!

  Tot slot verwijs ik (opnieuw) naar twee externe bronnen die er echt toedoen, te weten het gedegen verhaal van Martijn de Jonge en vooral ook zijn foto’s!
  Zie: http://www.surfbirds.com/birdingmail/Mail/EBNNL/1592991?year=2014
  Zie: http://www.martijndejonge.nl/125233544/zeearenden-feiten-fictie-en-fotos

 8. Klaas van der Wal zegt:

  Gisteren Andrea van Pol in Vroege Vogels: ze had gebeld met de boswachter over de oorzaak van het mislukken. Er werd de boommarter genoemd en de schuwheid van het vrouwtje. Dus weer over zaken waar wij niets aan kunnen doen, niets over mogelijke menselijke invloed, over ons eigen handelen en verantwoordelijkheid!! Als het vrouwtje schuw is, dan is dat zo en moeten mensen daarnaar handelen of beter gezegd al die dingen nalaten wat de schuwheid in stand kan houden of verergeren.

 9. Hardloper zegt:

  Nee ik heb geen verstand van vogels, wat ik wel weet is dat als een plek ze aan staat, ze er gewoon gaan zitten, en als ze het jaar erop terug komen weet je dat het bevallen is… Wel heel toevallig dat juist nu er werkelijk vanalles uit de kast is gehaald om het beter zichtbaar te maken voor de mens (uitzicht huisje incl pad, bord, camera’s en noem het maar) ze ineens niet meer terug komen.
  Ook denk ik dat de regelmatig terug kerende motorcrossers (die ik de vorige jaren niet gezien heb) ook nog weleens wat rust kunnen verstoren…
  En dan mag ik misschien “maar” een hardloper zijn met loslopende honden die in de stad thuis horen…. Als ik al omver gereden word daar, om het maar niet te hebben over de herrie… Zal het voor die vogels vast niet beter zijn..
  Misschien is er nog wat geld over voor een mooi spijkermatje?
  Overigens heb ik hier geen woord verkeerd gezegd en alleen mijn mening gegeven… En voor zover ik weet staat het nog steeds iedereen vrij om dat te doen..
  Nou deze pussy gaat morgen gewoon weer lekker haar rondje doen door het roggebot (volgens mij is het nog steeds een recreatie bos)

 10. Staatsbosbeheer zegt:

  Dit is het blog van de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Zij en het redactieteam staan open voor ieders mening en reacties zijn zeker welkom. We vragen alle bezoekers wel met respect op elkaar te reageren. Wie zich daar niet aan houdt, loopt het risico dat zijn/haar reacties van het weblog verwijderd worden. Zie ook Veelgestelde vragen > Over de website

 11. johan zegt:

  Ik heb ook alle reacties gelezen en die van jou is top prutser enne hardloper, ga nou niet bijdehand lopen doen want dan verjaag ik jou.
  als je niks met die vogel heb, blijf dan weg en ga lekker hardlopen pussy…
  neem even geen blad voor de mond, er zijn fouten gemaakt, door mensen!!!
  laten we de natuur eens wat meer respecteren en meer ruimte geven….
  en die man bij de keet was top!

  peace

 12. puts zegt:

  Ik heb de afgelopen week de reacties gelezen. Uit nieuwsgierigheid!
  Ik wist niet dat er zoveel mensen verstand hadden van zeearenden.
  Even dacht ik dat dit een blog was waar mensen op niveau met elkaar communiceren.
  Maar nee, het is weer net zo’n beerput als de meeste blogs.
  Sommige reacties snijden nog hout, maar voor de rest?
  Jammer.

  Lammert (en die andere vrijwilliger) bedankt voor alle informatie die ik van jullie gekregen heb.

 13. Hardloper zegt:

  Een hond neem je niet om gezellig in de stad mee te gaan (hard) lopen .. Wij lopen daar vele jaren langer dan dat die vogel daar zit.
  Al zijn de paden (puin) er niet beter op geworden blijft dat toch het mooiste rondje in flevoland, exact 10 km.. En mijn honden en ik gaan dat niet aanpassen omdat mensen er met een camera willen zitten
  Zeg nou zelf, fotograferen kan je prima in de stad :-))))) dus ga lekker daar staan.
  Overigens is het pad en het gebouw (wat inmiddels aardig lijkt op een complete friet tent) de afgelopen dagen leeg dus kan ik er heerlijk terecht voor m’n rondje..
  En ik ben geen kerel

 14. Jan Uilhoorn zegt:

  Jammer dat die prioriteit voor rust te laat komt.
  Geld speelt als altijd weer de hoofdrol.
  Bomen rooien en uitrijden in het broedseizoen, ondanks eventuele gedragscode bosbeheer, moet SBB toch niet willen.
  En dan wijzen naar de Boommarter.
  Ga je schamen SWB

 15. Gerard zegt:

  Jammer dat wij dit jaar geen zeearendenkuikens kunnen bewonderen. Voor een ieder die geïnteresseerd is, hierbij een link naar een Amerikaans arendenpaar met twee kuikens.
  http://www.wildearth.tv/cam/white-rock-close

 16. Misty zegt:

  Wat rot van die boommarter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-xxx-

 17. Lambert Cox zegt:

  Ik vind het heel erg sneu, wat er gebeurd is. Vooral voor Lammert, die zich met hart en ziel inzet en met passie kan vertellen over zijn ervaringen. Het onweer en mogelijke blikseminslag vlakbij lijken mij de voornaamste redenen van het verlaten van het nest. Een boommarter heeft daarna vrij spel.
  De hoge mast voor de camera kan extra aantrekkingsfactor zijn voor blikseminslag.(metaal-aluminium) Het vervoeren van hout op 300 meter afstand, publiek en honden lijken me geen invloed op het verlaten van het nest te hebben. Een paar kleine cameraatjes (meteen een reserve) op 3 meter boven het nest met IR tegen de takken bevestigd en dunne beschermde kabel naar beneden. Dan heb je geen grote stellage en mast nodig. De camera beweegt mee met de boom. Verder een camera bij de keet, op de grond die bediend kan worden ter plekke levert ook prachtige beelden op. Hopelijk keren de zeearenden toch weer terug naar dit nest. Het is ook een erg mooi gebied. Ik zal het zeker binnenkort weer een keer bezoeken. Zie bv Filmpje van vorig jaar, wat ik gemaakt heb vanaf de keet. http://www.youtube.com/watch?v=n6OzrfSEnSA

 18. keano zegt:

  Beste mensen,

  ik sluit me aan bij jaap, hardlopen kan je ook in de stad en je hond uitlaten ook trouwens…
  en je bent wel zielig als je vanuit je hond praat, ben zelf ook honden/dieren liefhebber hoor maar waar het om gaat is een prachtig dier (de zeearend), en staatsbosbeheer had ook wel kunnen nadenken over bomen omhalen en misschien meer of betere bescherming in deze tijd.
  Laten we hopen dat iedereen er wat van leert en laten we de natuur respecteren hoe vreed het ook kan zijn.
  en in de toekomst onze kinderen en kleinkinderen deze mooie vogel in veelvoud kunnen bewonderen.

  groeten keanoooo

 19. jaap zegt:

  Hoi hardloper, wees een vent en zeg je naam. Volgens mij zijn er veel meer plekken waar jij kan hardlopen dan een zeearend kan broeden, dus begrijp je probleem niet.
  Ben wel met je eens dat al het “gedoe” misschien iets te veel van het goede is geweest maar dan met name ten nadele van de zeearend en niet ten nadele van hardlopers.

  groet

  Jaap

 20. Senna en shumi zegt:

  Hoi hardloper… Tja..wij honden balen ook van al die toestanden. Wij hoeven niet vast van het vrouwtje; want wij lopen daar al jaren!!
  Laten we gewoon weer lekker gaan wandelen en hopen dat de bospaden ook echt bospaden blijven en niet alles wordt geasfalteerd of met grof grind wordt bedekt. Foeilelijk en niet overheen te lopen! Als dan toch die subsidie moet worden besteed plaats dan eens wat vuilnisbakken bij de parkeerplaatsen zodat er minder vuil op de grond terecht komt!

 21. Hardloper zegt:

  Jeetje wat vreselijk jammer nou… Maar alle ophef, werkzaamheden, auto’s, camera’s (huisje, pad ernaartoe)
  Was misschien wel lichtelijk overdreven… Pad nu ook al verboden voor honden (terwijl ik langer in dit bos loop dan jullie met die camera’s staan)

  Het ging naar mijn idee allemaal gewoon veel en veel te ver, had lekker de natuur z’n gang laten gaan!
  Van mij mogen de vogels lekker naar 1 of ander ver land vertrekken, kan ik tenminste weer gewoon hardlopen :-)

 22. Lenneke zegt:

  Ik ben het helemaal eens met Jan Jaap en Klaas van der Wal.
  De boswerkzaamheden gingen erg lang door en nota bene werd er ook nog eens bedacht om grof grind op het mooie pad te gaan storten. Waarom??? Voor de vrachtwagens met hout? Normaal mag je daar niet rijden. Dat grove grind is vreselijk voor joggers en hardlopers en zelf fietsers stappen af omdat het moeilijk is om er overheen te rijden. Dat werd er ingewalst en maakte veel lawaai. Door onze held Lammert van der Burg is dit stil gelegd!
  Heel die gekleurde poppenkast en bordjes naar de plek zijn funest voor de rust bij het nest.
  De grote verliezer in deze is onze Lammert van der Burg die geheel vrijwillig en zonder persoonlijk gewin daar iedereen te woord stond en met hart en ziel het wel en wee van de zeearend in de gaten hield. Petje af voor zoveel onbaatzuchtige inzet!
  Ik hoop vooral voor Lammert dat de oude groene keet terugkomt (eventueel) en de rest van de poppenkast weggaat en de rust weer wordt gewaarborgd.
  En dat natuur weer natuur wordt zoals het is bedoeld!

 23. Klaas van der Wal zegt:

  Heel treurig, wat er gebeurd is. Nu hopen velen, dat er een natuurlijke oorzaak is voor het mislukken (boommarter, blikseminslag, e.d.).
  Maar ik denk dat het goed is ook naar ons menselijk handelen te kijken (is wel moeilijker, je kunt gemakkelijker iets anders de schuld geven). Wat te denken van alle menselijke bemoeienis – veel lawaai door bosbouwwerkzaamheden, de webcam, de stroom kijkers, o.a.aangelokt door meerdere tv-programma’s, met zelfs bewegwijzering naar het nest, een grote keet, die eerst onopvallend groen was maar nu bestickert is met fel-blauw, paars en grote reclameletters (SBB gesponsord door de commercie!) over het hele front, en zo kun je nog wel even door gaan. Alle punten alleen misschien niet doorslaggevend, maat het laatste kan de druppel zijn die de emmer heeft doen overlopen!
  Overigens, niets dan lof voor Lammert v d Burg voor al zijn inzet, aan hem heeft het zeker niet gelegen.

 24. Gert-Jan zegt:

  @ Liekele, In het geval bij Roggebotzand is er geen sprake van jonge zeearenden, het ei (of eieren) was (waren) nog niet uitgekomen. Tijdens de vele observaties is duidelijk vast komen te staan dat deze arenden de eieren MAXIMAAL 2 minuten
  alleen lieten en NOOIT uit het oog verloren. (Tijdens die 2 minuten zat er altijd een van de ouders op enkele meters afstand van het nest). Die boomarter heeft donders goed in de gaten dat afgelopen zaterdag het nest al uren verlaten was en gaat dus op onderzoek uit. Ook weet (en ruikt) hij dat er vaak restanten van prooidieren op het nest aanwezig zijn. Al met al een heel plausibele verklaring dat de twee vrijwilligers op zaterdagavond een boommarter op het nest hebben gezien. Dat wil absoluut niet zeggen dat het mislukken van het broedsel door ook een boommarter veroorzaakt is. (De arenden hadden op vrijdag avond het nest al verlaten). In dit geval zijn er diverse andere oorzaken aan te wijzen, echter zekerheid zullen we wel nooit krijgen. Het belangrijkste is nu dat de arenden weer terugkeren op hun nest.
  Gr. Gert-Jan

 25. Liekele Helmus, Almere zegt:

  13:12 Graag beveel ik de belangstellenden aan de site
  http://www.ustream.tv/channel/r%C3%A9ti-sas-f%C3%A9szek
  te bestuderen en vooral de postings op de social stream terug te lezen
  (met behulp van Google Translate…).
  De Hongaarse setting is een goed voorbeeld en de vraag is of
  er sprake is van contact/uitwisseling tussen SBB en de Hongaarse collega’s.

  De videobeelden laten zien (dankzij de uitstekende camerapositie) dat de ouders af en toe best
  lang van het nest waren, de drie eaglets/arendsjongen alleen latend.
  Helaas is/was hier de camera ook niet voorzien van een infrarood functie (bij de vossen wel..).
  Sporenonderzoek heeft uitgewezen dat het 90 pct zeker is dat een marter ’s nachts, bij afwezigheid van de ouders, de drie eaglets heeft geroofd.

 26. jan den hertog zegt:

  eerst is het vreselijk balen dat het nest is verlaten,kwam altijd met veel genoegen naar de vogels kijken en uiteraard ook om met de vaste ploeg mensen te praten,dat de boommarter de schuldige is betwijfel ik het dier heeft het ei geroken en heeft toen zijn kans gepakt,in het verleden daar veel mensen meegemaakt die eerst intresse toonden in de vogels maar later er ronduit voor uit kwamen liever van de vogels af te zijn de 1 omdat ze er niet meer mochten jagen de ander omdat ze er niet meer mochten lopen en over het plaatsen van windmolens nog maar te zwijgen, denk dat het menselijke verstoring isdie bui kwam misschien om dat te doen heel goed uit???!!

 27. Henk de Vos zegt:

  Als trouw volger van de zeearenden in de IJsseldelta gedurende al vele jaren vanaf 2000 onderschrijf ik de reactie van Jan Jaap. Ik hield al lange tijd mijn hart vast bij het zien van alle circus rondom het nest.
  Ik herinner mij de euforie rondom het eerste broedsel in 2012 met zelfs twee jongen waarbij de afspraak was om zoveel mogelijk de juiste plek van het nest verborgen te houden. We kunnen uiteraard de vogels niet sturen maar wat betreft de rust zou een nest op een eiland in een van de Randmeren een betere optie zijn. Wel blijf ik het enorme geduld van Lammert als toezichthouder op het nest in het bos een groot compliment waard vinden.

 28. Jan Jaap zegt:

  Hoi,

  Als trouwe volger van het “Roggebot koppel” lees ik de verschillende reacties en hoor de meningen van diverse vogelaars. Of het verlaten van het nest het gevolg is van een monteur voor de webcam, zullen we nooit zeker weten. Of het ei (of de eieren) niet goed zijn geweest, weten we ook niet. Inslag van de bliksem is misschien ook een optie. Maar een boommarter zal nooit een arend verjagen, dus zal het het nest al verlaten moeten zijn.
  Het blijft gissen, maar het is een feit dat het broeden is afgelopen. Daar balen we allemaal van en onze enige hoop is dat het koppel blijft terugkomen in “ons” bos. Vanavond zijn ze weer beide teruggekeerd, maar helaas niet op het nest.
  We zullen ons toch allemaal wel af moeten vragen of we niet te ver zijn gegaan met het verstoren van de broedplek. Zagen, kappen, webcam plaatsen, lawaai vlak bij het nest, etc.. Terecht is de mening gevraagd van deskundigen, maar ik luister ook goed naar de ervaringen van trouwe vogelaars die deze arenden al jaren lang volgen en deze hielden hun hart vast met alle activiteiten die de laatste tijd in de buurt van het nest zijn geweest. Ik hoop dat we van deze ervaring allemaal wijzer zijn geworden.
  Uiteindelijk gaat het om een zeer bijzondere vogels, en het zou zonde zijn als deze niet meer zullen terug keren door wat voor onnodige storing dan ook.

  Een vreselijke balende Jan Jaap.

 29. Martijn de Jonge zegt:

  Het boommartervraagstuk heb ik voorgelegd aan iemand die al zo’n 35 jaar roofvogelnesten beklimt voor onderzoek en ringwerk. Zijn verhaal was zeer interessant gezien de schuld die de boommarter nu lijkt te krijgen. Zijn betoog was als volgt:
  “Wij zien regelmatig boommarters tijden nestcontroles, het lijkt wel of ze de roofvogelnesten aflopen. Ze zijn weinig succesvol als het gaat om predatie van actieve bewoonde nesten. De enige successen die ze boekten was bij nesten die reeds door andere oorzaken verlaten/verstoord waren.” En dan gaat het hier om buizerd- en wespendiefnesten. De zeearend is anderhalf keer zo groot, 3-5 maal zo zwaar en veel sterker. Een boommarter die in een bewoond zeearendnest klimt loopt een groot risico ‘kluif’ te worden. Bovendien waarom zou hij? In het Roggebotzand is genoeg prooi van een kleiner kaliber die hij makkelijk aankan. Aannames zijn soms makkelijker dan harde bewijzen. Zoals eerder gezegd worden er door media en beheerders allerlei verhalen verteld die niet direct te controleren zijn. Dat lijkt ook in het Hongaarse geval te spelen. Dat maakt het er niet makkelijker op.

  Overigens kun je wel stellen dat er in het Zeearendbos erg veel zwaar werk werd verricht tijdens de broedperiode, op Facebook is daar bij de zeearendengroep het één en ander van te zien. Je vraagt je af waarom een beheerder zware trucks en trekkers dwars door het bos tot op 300 meter van het nest laat passeren, louter voor de houtopbrengst? En waarom mag CameraNu opeens met een autootje tot aan de keet rijden? Er stonden daar op een zeker moment 4 auto’s terwijl een truck met oplegger vol met hout passeerde. In zeearendbroedgebieden in Polen of Duitsland heb ik dat nog nimmer mee gemaakt, daar geldt strenge bescherming. En daar hebben ze heel wat meer paren zeearend dan die 4 van Nederland.

 30. Gert-Jan zegt:

  Lijkt me sterk, in Nederland is de grootste natuurlijke vijand van de boommarter de……………juist ja, de zeearend!!
  Het lijkt mij aannemelijker dat die boommarter (die daar al jaren leeft) gewoon ziet dat het nest al een dag niet bezet is en hij weet dat daar prooi ligt. Die gaat dus gewoon z’n neus achterna…….
  Een boommarter zal nooit een zeearend aanvallen, hij kijkt wel uit.
  Dat de zeearenden (nog) niet op het nest terug zijn (durven) heeft een andere oorzaak. Welke?…….Tja, dat weten we tot nu toe niet!
  Dat ene geval Hongaarse geval zal eerst beter onderzocht moeten worden, in ieder geval staat op die site het volgende: “It is believed that the nest was robbed by a marten”. Juist ja, It is believed!………..

 31. liekele Helmus, Almere zegt:

  20:08 Nog een laatste opmerking: ik heb hier ook eerder een opmerking gemaakt dat ik “gewoon”honden hoorde blaffen. Ja klopt was het antwoord: daar zijn ze aan gewend.
  Rustig plekkie is het in ieder geval niet met die vaak laag overvliegende sportvliegtuigjes.

 32. Liekele Helmus, Almere zegt:

  20:04 Ik heb in die eerdere posting ook geadviseerd om prikkeldraad om de stam aan te brengen. Nou weet ik dat boommarters, net als eekhoorns, zich soms via boomtoppen verplaatsen…
  Maar alle beetjes helpen.

 33. Liekele Helmus, Almere zegt:

  20:00 Zola ik hier al eerder heb gepost heeft een maand geleden ook een marter het nest van broedende Hongaarse zeearend met drie jonge zeearenden (eaglets) leeggeroofd.
  http://www.ustream.tv/channel/r%C3%A9ti-sas-f%C3%A9szek )
  Net als in Roggebotzand was er geen infrarode camera ook het waar te nemen.
  Collecte houden…

 34. Jaap zegt:

  Erg jammer, maar natuur kan je niet dwingen en alle goede bedoelingen ten spijt: het roggebotzand is geen dierentuin. Een marter moet ook eten en maakt geen onderscheid tussen een duiven, buizerd of arends ei. We moeten eens ophouden te praten en denken in termen als “zielig” over de natuur.
  IK vraag mij wel af of alle belangstelling. (goedbedoeld, ik ben er zelf ook geweest) niet teveel verstoring heeft veroorzaakt. Het nest in de Oostvaardersplassen ligt veel geisoleerder.
  Met vriendelijk natuurgroet aan een ieder die de (nederlandse) natuur een warm hart toe draagt!

 35. puts zegt:

  Hallo natuurliefhebbers,

  Ik volg met gemengde gevoelens de gesprekken over en weer.
  Wij, mensen, willen graag zien en weten wat er in de natuur gebeurd. Vooral de zeearenden stonden even volop in de belangstelling. Ook bij mij.
  SBB geeft ons daartoe de mogelijkheid en hoop, en daar ga ik van uit, dat het respect voor dieren bovenaan staat.
  Wat ook de reden mag zijn voor het mislukken van dit broedsel:
  Ga met elkaar rond de tafel zitten om de lucht te klaren, om er achter te komen waarom het mislukt is.
  En om in de toekomst te kijken hoe het anders kan.
  Maar, zoals ik al zei, de natuur gaat zijn eigen gaan en dat moet ook zo blijven. Wij mogen toekijken, maar niet te veel.

  Groet,
  Joke

 36. Staatsbosbeheer zegt:

  @Lenneke We zijn het met je eens dat het heel erg jammer is dat zeearenden niet meer broeden, maar een boommarter laat zich waarschijnlijk niet tegenhouden door een hekje. Jammer dat je de keet met informatie beschouwt als ‘poppenkast’. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat iedereen kan zien hoe het er aan toe gaat in de natuur. Dat doen we bijvoorbeeld met excursies, maar ook met webcams. Via de camera’s kunnen veel mensen gelijkertijd op afstand meekijken naar het nest. In overleg met Lammert is er een keet geplaatst, zodat hij tijdens zijn monitoring van het nest ook beschutting heeft. En de bankjes en informatie die hij heeft wordt door veel bezoekers op prijs gesteld. Er komen dagelijks mensen bij zijn keet een kijkje nemen, maar gelukkig zijn er ook nog voldoende rustige momenten.

 37. Lenneke zegt:

  Het was vorig jaar al bekend dat er veel boommarters zijn die alle nesten van de bUizerds leeghaalden.
  Waarom dan niet een boommarter hekje of hoe het ook maar heet onder aan de boom van de zeearend geplaats om dit daar te voorkomen????
  Wat verschrikkelijk dat nu de zeearenden niet meer gaan nestelen!
  Vind dat SBB wat meer aandacht aan dit probleem had mogen geven in plaats van de commercile poppekast die het nu is met borden waar de zeearend broeid en die hele keet met banken en jaarten etc. Twee jaar geleden was het nog lekker rustig.
  Vind dat Lammert het ook met hart en ziel doet en voor hem vind ik wat er nu is gebeurt ook verschrikkelijk!!

  SBB leer jullie les!!

  Groet v een enthousiast wandelaarster

 38. Staatsbosbeheer zegt:

  @trees: nee, niet gezien, we weten ook niet hoelang boommarter daar al zat, gaan ook niet in nest kijken, voorlopig heeft rust voor zeearendpaar prioriteit.

 39. Trees zegt:

  Wel een heel ervaring rijker lijkt me betreft die Boommarter dat die ter plekke is gezien. Die zal misschien ook jongen hebben ?
  Niet gezien dat die evt. nog een Ei meenam ? – wie weet had hij ( de boommarter ) daar de tijd niet eens meer voor toen Man in beeld kwam.